J.P.M. van Zijl
Wanneer is sprake van de overgang van een deel van een onderneming in verband met de toerekening van WGA-lasten?
 

Nieuwsbericht

BCF | 06 januari 2020 09:45 | Trouw

Fins proefballonnetje: vier dagen per week of maar zes uur per dag werken, voor een voltijdssalaris

Finland wil een 24-urige werkweek. Tegen een voltijdssalaris. En dat is best te betalen, zegt premier Sanna Marin. 

Een werkweek van vier dagen, óf voor de gespreide werker: niet acht uur ploeteren per dag, maar slechts zes uur. En dat allemaal tegen een voltijdssalaris. Als minister van transport had Sanna Marin het idee al geopperd. En als kersverse premier van Finland wil Marin nu ook experimenteren met de kortere werkweek als norm voor alle Finnen. Om ze meer ruimte te geven aan hobby’s, culturele evenementen en tijd met familie en vrienden. “Dit kan de volgende stap zijn in ons werkende leven.”

Zie het als een revolutie op de arbeidsmarkt, schreef Marin een paar maanden terug als minister in een bijdrage in de Helsinki Times. “Het terugdringen van de werktijd naar acht uur op een dag was een van de kerndoelen van de sociaal-democratische beweging. Dat doel hebben we alleen maar behaald door vastbeslotenheid.” En ze ging verder: “Het klinkt misschien als een utopie, als ondoenlijk om rond te komen van een 24-urige werkweek. Maar dat dachten mensen jaren geleden ook over de 40-urige werkweek met werkdagen van acht uur.”

Een slecht doordacht plan, reageerde de oppositie. Leeft de SDP wel in de echte wereld?, klonk het over de partij van Marin. Werkdagen van acht uur en weken van veertig uur zijn sinds jaar en dag een goed idee, zei politicus Arto Santonen. Zonder al die uren werk kwam het Finse concurrentievermogen in het geding, meende hij. 

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.