Ruben_houwelingA.R. Houweling
En ze leefden nog lang en gelukkig… Over de werkgeversplicht tot beëindiging van slapend dienstverbanden en betaling van transitievergoedingen aan Doornroosjes
 

Nieuwsbericht

BCF | 06 november 2019 20:14 | Trouw

Fabrikant liet werknemers onbeschermd met gif werken

Justitie vervolgt een bedrijf uit Emmen dat jarenlang personeel onbeschermd liet werken met het giftige formaldehyde. De stof is bewezen kankerverwekkend bij dieren en waarschijnlijk ook bij mensen.

Bij het Openbaar Ministerie hebben zich tot dusver 120 ex-werknemers van het bedrijf AAF International uit Emmen gemeld. Zij hebben jarenlang zonder enige persoonlijke bescherming gewerkt in een ruimte met veel te hoge concentraties formaldehyde.

Het OM had zelf eerder tachtig personen die in de productieruimte werkten per brief meegedeeld dat zij zich als slachtoffer in de strafzaak kunnen melden. Het bedrijf is inmiddels gesloten, de productie is overgeheveld naar Oost-Europa.

Het bedrijf in Emmen maakte filterdoeken, onder meer voor de geneesmiddelenindustrie en voor ziekenhuizen. De Gezondheidsraad adviseerde in 2003 de blootstelling van werknemers aan formaldehyde te beperken tot maximaal 0,15 milligram per kubieke meter lucht. Volgens ex-werknemers bleek uit metingen in 2007 al dat in de bedrijfshal tien keer zo veel van het giftige gas in de lucht zat.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.