Nieuwsbericht

CPMO | 27 juni 2019 09:55 | FD

PvdA: laat internetplatform bewijzen dat het geen werknemers in dienst heeft

De snelle opkomst van de platformeconomie legt een bom onder het hele Nederlandse systeem van rechten, verzekeringen en belastingen en moet dringend worden gereguleerd. Dat schrijft de PvdA in een initiatiefnota die woensdag aan de minister van Sociale Zaken is aangeboden.

De oppositiepartij roept de minister op zelfstandige platformwerkers die eigenlijk verkapte werknemers zijn beter te beschermen en hen gemakkelijker hun rechten te laten opeisen. Zo zou de bewijslast voor internetplatforms moeten worden omgedraaid. Opdrachtgevers zouden moeten aantonen dat zij geen werkgever zijn. In de huidige situatie moeten maaltijdbezorgers, koeriers en andere platformwerkers die werknemersrechten claimen naar de rechter stappen en aantonen dat zij werknemers zijn.

'Wanneer het loopt als een werkgever, lijkt op een werkgever, en kwaakt als een werkgever, dan is het waarschijnlijk ook een werkgever,' aldus Gijs van Dijk, woordvoerder arbeidsmarkt van de PvdA in de Tweede Kamer.

In Nederland zijn 34.000 mensen afhankelijk van een internetplatform om aan betaald werk te komen, berekende SEO Economisch Onderzoek aan de hand van gegevens over 2018. Denk aan schoonmakerssite Helpling, Taxi-app Uber of maaltijdbezorgservice Deliveroo. Worden naast deze fysieke banen ook het werk opgeteld dat online wordt verricht, dan wordt de grootte van de Nederlandse platformeconomie in 2018 geschat op 600.000 werkers.

Lees verder

Reageer


Reacties

Er zijn nog geen reacties.